Samo izvoz drveta i rude veći od uvoza

Bez autora
Jul 05 2011

Veći izvoz od uvoza BiH je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila samo u sektorima "drvo, papir i namještaj" i "rude i metali". Vrijednost izvoza u sektoru "drvo, papir i namještaj" u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 613 miliona KM, dok je uvoz robe u tom sektoru bio skoro tri puta manji i iznosio 282 miliona KM. Vrijednost izvoza u sektoru "rude i metali" u pomenutom periodu je iznosila više od 841 milion KM, a uvoz 544 miliona KM. Ovi podaci ukazuju na veoma nepovoljnu strukturu izvoza, gdje još uvijek dominiraju proizvodi niže dodate vrijednosti i nižeg stepena prerade. Vodeći izvozni proizvodi iz BiH su auto-sjedišta, električna energija, aluminijum, koks, naftni derivati i obuća. Kada je riječ o proizvodima, odnosno sektorima u kojima je ostvaren pozitivan saldo, pozitivan je značajan udio namještaja od drveta koji je potpun finalni proizvod od domaće sirovine, dok su ostali uglavnom tek repromaterijali, poluproizvodi ili čak sirovine.

Samo izvoz drveta i rude veći od uvozaVeći izvoz od uvoza BiH je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila samo u sektorima "drvo, papir i namještaj" i "rude i metali", navode u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Stručni saradnik za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran je istakao da je vrijednost izvoza u sektoru "drvo, papir i namještaj" u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 613 miliona KM, dok je uvoz robe u tom sektoru bio skoro tri puta manji i iznosio 282 miliona KM.

- Vrijednost izvoza u sektoru "rude i metali" u pomenutom periodu je iznosila više od 841 milion KM, a uvoz 544 miliona KM - istakao je Gavran.

On je dodao da ovi podaci ukazuju na veoma nepovoljnu strukturu izvoza, gdje još uvijek dominiraju proizvodi niže dodate vrijednosti i nižeg stepena prerade.

- Vodeći izvozni proizvodi iz BiH su auto-sjedišta, električna energija, aluminijum, koks, naftni derivati i obuća. Kada je riječ o proizvodima, odnosno sektorima u kojima je ostvaren pozitivan saldo, pozitivan je značajan udio namještaja od drveta koji je potpun finalni proizvod od domaće sirovine, dok su ostali uglavnom tek repromaterijali, poluproizvodi ili čak sirovine - istakao je Gavran.

On je dodao da značajnu proizvodnju BiH ostvaruje još i u oblasti energetike, metaloprerađivačkoj industriji, poljoprivredno-prehrambenoj, tekstilno-obućarskoj i farmaceutskoj industriji, ali da je saldo spoljnotrgovinske razmjene u većini njih i dalje neopravdano negativan zbog prekomjernog uvoza i nepovoljnih uslova poslovanja.

Rezultat izvoza i uvoza BiH je trgovinski deficit koji je ove godine dostigao vrijednost od dvije milijarde KM i u poređenju sa istim periodom prošle godine veći je za 14,4 odsto.

Povećan izvoz

Igor Gavran je istakao da je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prvih pet mjeseci ove godine izvoz iz BiH povećan za 20,85 odsto, a uvoz za 17,56 procenata.

- Na nivou RS povećanje izvoza iznosilo je 16,63 odsto, a uvoza 11,23 procenta - istakao je Gavran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik